HTML

online póker

Hollandia

3 huszonéves srác próbálkozása messze mindentől és mindenkitől a gyönyörű Hollandiában. A blogban saját véleményünk, meglátásaink olvashatóak, tehát nem minden arany ami fénylik.

Friss topikok

 • Robsoon: @oranje: Szia az én nevem Szakács Róbert és mielőtt olvasás nélkül kitörölnéd az üzenetemet kérle... (2011.06.23. 03:51) Mi is történt valójában?
 • ehead: Ha még Mo-on is intenzíven tanulod a hollandot és nyelvvizsgát is szeretnél netán tenni, akkor itt... (2011.02.18. 14:36) :(
 • oranje: A városházán történő regisztráció során, nem angol fordítás kell, hanem a külügyminisztérium által... (2011.01.16. 16:17) Új év, szép kezdet
 • david23: óóó már meg van :) csak olvastam a többi bejegyzést és ott írtál 2 irodát. bocs a felesleges kérdé... (2011.01.10. 09:59) Rotterdam
 • Mikulka2: az egyik lakás és környezete minden alkalommal jó érzést csal az emberbe szépségével, rendezettség... (2011.01.06. 13:50) Lakás és ház árak

Visitors

free counters

Továbbra is inaktív, DE

2012.11.08. 22:30 oranje

A Hollandiás blog továbbra is inaktív marad, hacsak valaki nem jelentkezik, hogy szívesen írná, amíg én nem foglalkozom vele. Viszont addig is itt az új blogom, a harc a kilókkal és a mindennapokkal itthon, Magyarországon. http://oranjenapjai.blog.hu/

Egyelőre vége

2011.09.24. 17:56 oranje

Nagyon, nagyon, nagyon régen írtam ide, nagyjából akkor, amikor kényszerűen haza kellett jönnöm Hollandiából. Viszonylagosan helyre rázódott az anyagi helyzetem, míg minden más szempontból egy új életet kezdek most. Felvettek a Budapesti Corvinus Egyetem Kereskedelem-és Marketing szakára, amely a 4.legmagasabb felvételi ponthatárral rendelkezett idén, így most 3,5 évig ezzel leszek elfoglalva. Ha minden jól alakul, akkor egy félévet Erasmus ösztöndíjjal kinn fogok tudni tölteni Amsterdamban, egyéb iránt viszont 3,5 évig a blog inaktív lesz, mert a kinn élő ismerőseim, barátaim közül senki sem vállalta, hogy viszi az oldalt, más pedig még nem jelentkezett. Egy másik blogom lesz, de teljesen más témájú lesz, életviteli blog lesz, sport,táplálkozás és testsúly monitorozás lesz a középpontban.

 

http://fitnesslife.blog.hu/2011/09/24/regi_eletem_utolso_napja

Mi is történt valójában?

2011.02.21. 09:38 oranje

Azt hiszem úgy fair mind az olvasók, azaz a ti, és mind az én szempontomból, ha leírom, hogy mi is történt valójában, hiszen mind a negatív, mind a pozitív dolgokból tanulhat az ember.

:(

2011.02.07. 11:19 oranje

Az átmeneti szünet elképzelhető, hogy hosszabb lesz, mint terveztem. Sajnos most ideiglenesen hazajöttem és egyre nehezebbnek tűnik a visszamenetel. Idehaza leszek kénytelen a BA diplomát megszerezni. Kedvem sincs írni, majd ha lenyugszok akkor valószínűleg írok hosszabban is a kialakult helyzetről.

ÁTMENETI SZÜNET

2011.01.29. 01:14 oranje

.

Réztolvajok

2011.01.17. 17:05 oranje

A ProRail egyik szóvivője bejelentette, hogy közel  10millió €-s kárt okoznak évente az NS-nek ( holland máv ) a réztolvajok. Havonta kb. 15-20 lopás történik, és bla bla bla. Szóval a lényeg, hogy idekinn is kezdenek az efféle dolgok sajnos egyre jobban elterjedni, ma pl. Rotterdam-Charlois-ban voltam munka ügyben, és a Zuidpleinen két román állampolgárt kapcsoltak le a rendőrök, mert azok zsebtolvajkodtak. Múltkor ugyebár beszámoltam, hogy a belvárosban elkaptak 3 bolgár ékszertolvajt, amikor a sétálóutca és pláza közötti 50m-es útszakasz levolt zárva emiatt. Ezek sajnálatos dolgok, és ami még sajnálatosabb, hogy mivel egyre többször K-Európai elkövető áll a dolgok mögött, sajnos a magyarok megítélése is egyre csúszik le.

Új év, szép kezdet

2011.01.06. 22:59 oranje

Az elmúlt hetekben teljesen elhanyagoltam a blogot, ennek sajnos nem az volt az oka, hogy az új meló olyan jó lett volna, mert sajnos nem lett munka. Első munkanapomon, 1 órával kezdés előtt bejelentették, hogy sajnálják, hogy nem szóltak időben, de találtak a helyemre olyan munkást, aki holland anyanyelvű. Ez kiverte a biztosítékot. Természetesen én is a holland anyanyelvűt alkalmaznám, de kérem, akkor azért ne 1 órával kezdés előtt értesítsenek, hanem rögtön, ahogy megtalálják az új embert, hogy ne vegyék el a fontos napokat a munkakeresésem elől. Na ezek után a decemberem nem telt a legjobban.

BUÉK!

2011.01.02. 21:37 oranje

Boldog új esztendőt minden kedves olvasónak!

Minimálbér

2010.12.06. 11:11 oranje

Egyszer és mindenkorra oszlassunk el mindenféle mítoszt a minimálbér körül Hollandiában. Ha 65 évnél fiatalabb vagy, és Hollandiában dolgozol, akkor jogosult vagy a minimálbérre, akkor is ha külföldi vagy. Többet fizethetnek neked, de kevesebbet nem, illetőleg szabadságpénzt is kapnod kell. Hollandiában nem a nettó minimálbért szokták emlegetni, mivel az mindenkinek más és más. Attól függ, hogy mennyit kell adózni, milyen biztosítása van az embernek illetve milyen "prémium" kiadások. A bruttó minimálbérek életkor szerint így változnak:

 1.  15 év:  424,80 €
 2.  16 év:  488,50€
 3.  17 év:  559,30€
 4.  18 év:  644,30€
 5.  19 év:  743,40€
 6.  20 év:  870,85€
 7.  21 év: 1.026,60€
 8.  22 év: 1.203,60€
 9.  23+ év: 1.416,00€

Ehhez jön hozzá ugye a szabadságpénz, ami a bruttóbér 8%-a és a munkáltató dönti el, hogy egyszerre fizeti ki, vagy részletekben. A szabadságpénznek külön kell szerepelnie a bérpapíron, illetve ha hamarabb otthagyod a munkahelyed, akkor a fennmaradt szabadságpénzt kötelesek neked kifizetni. A bruttó minimálbér minden év január 1.jén és július 1.jén nő.

A "Hollandság szótára" - pilot

2010.11.29. 21:11 oranje

Amint azt az előző postban már felvezettem, a búcsú ajándékomat hasznosan szeretném használni, mind magam, mind a ti javatokra váljék.

 

ABN: Algemeen Beschaafd Nederlands - Az általános, standard holland nyelvet hívják így, melynek írott formája a hivatalos útmutató, hogy jelenleg a nyelvet hogyan kell használni, kiejteni. A Taalunie, melyet a holland és belga kormány pénzel, felelős a nyelv felügyeletéért. Minden 10 év, vagy közel 10 év után kijön egy hivatalos javítás a kiejtés, nyelvtan leírás témakörbe, ami annyit tesz, hogy lehet venni új iskola könyveket és szótárakat. Régebben, ha társadalmilag elfogadott szerettél volna lenni, akkor az ABN hollandot kellett beszélned, de most már a regionális dialketusok is egyre elfogadottabbak.

ABU: Algemeen Bond Uitzendondernemingen - Egy holland szervezet, melyet 1961-ben alapítottak, hogy a temp-ügynökségek(uitzendbureauk) és foglalkoztatottaiknak nyújtott szolgáltatások színvonalát javítsák. Mára már több, mint 310 ügynökség és az általuk foglalkoztatott 650,000 ember tartozik a szervezethez, ezzel a temp-munkavállaló szektor 65%-át lefedik. A honlapjukon a holland mellett angolul és LENGYELÜL is megtalálhatóak az információk. Az ok, mivel nagyon sok lengyel dolgozik temp-ügynökségeknek, és ezáltal ők is tudják a jogaikat, és nem lesznek átverve.

 

 

Utolsó napok West-Rotterdamban

2010.11.29. 20:58 oranje

Elérkezett ez is. A mai napon véget ér 6 hónapos kalandom Nyugat-Rotterdam, Delfshaven deelgemeente területén. Szerencsére nem megyek messze, Észak-Rotterdam, Blijdorp a következő megálló. Letelt a szerződésem, melyet tiszteséggel végig csináltam, emellett sok jó embert megismertem, elkezdtem elsajátítani a holland nyelv alapjait, küzdöttem és még mindig küzdök a bürökráciával, munkát és lakást kerestem. Volt barátnőm is, most már nincs, voltak szép napjaim és sok unalmas is, most egy új fejezet kezdődik. Ha minden terv szerint halad, akkor pár hónap múlva megint véget ér egy fejezet, a Rotterdam fejezet és megyek végre Utrechtbe a barátokkal összeköltözni. Emellett szeretném bejelenteni a blog legújabb sorozatát, a "Hollandság szótárát". Rengeteg 3-4-5 betűs rövidítést használnak a hollandok, és eléggé nehéz kiigazodni, hogy mi mit jelent. A mostani munkahelyemen a búcsú ajándékaim között volt egy könyv is, melynek ez a címe. Abból fogok válogatni és időközönként megosztani pár rövidítést, hogy mit is jelentenek. Első rész, ma este :)

Lakás-és munkakeresés II.rész

2010.11.26. 00:10 oranje

Nos nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar megírhatom a második részt, de mindenképpen örömmel tölt el, hiszen ez a rész azt jelenti, hogy sikerült mind munkát, mind lakást találnom. Szóval ugye eléggé elkeseredetten kerestem a szobát/lakást, ami sajnos egyértelművé vált, hogy szoba lesz, hiszen gyakorlatilag lehetetlen volt jelent anyagi-és nyelvi helyzetünkben találni egy lakást csak kettőnkre.

Lakás-és munkakeresés I.rész

2010.11.23. 23:32 oranje

Nos én is bekerültem a munkakeresőok nagy csoportjába. Ez várható is volt, hiszen tudtam, hogy a szerződésem csak december 1.-ig lesz és, hogy az nem lesz megújítva. Ami kisebb sokk hatást gyakorolt rám, hogy megtudtam, lakást is kell keresnem, mert a jelenlegi helyet előbb felújítják ( már elkezdték mialatt itt laktam/lakok legnagyobb örömömre ), majd pedig hátrányos helyzetű hollandoknak lesznek kiadva a szobák. 

Weer

2010.11.10. 18:57 oranje

Inburgering nieuws en andere dingen

2010.11.10. 18:55 oranje

Inburgeringen most több dolog is történt. Egyrészt a portfóliós órám docensét, Michaelt megkértem, hogy mivel sok időm van még a portfólióra hadd tanuljak abban a 4 órában is, amibe belement. Emellett a Fredes órámon, ami alapból tanulós óra volt, én és egy ex-jugoszláv hölgy új könyvet kapunk, mivel nekünk a jelenlegi "túl könnyű". Ennek örülök, hiszen így látható a fejlődésem. Mostanában egyre többet próbálok hollandul beszélni, annak ellenére, hogy az angollal tökéletesen elboldogulnék és sokkal magabiztosabban is beszélem a nyelvet, ez az egyetlen módja, hogy jobb és jobb legyek. S bizony működik is. Múltkor egy idősebb urat igazítottam útba, aki megdícsért, hogy bevándorló létemre szép kiejtésem van és korrekt hollandom. Bíztatott, hogy csak így tovább. Emellett a lakásböngészés és munkakeresés most már egyre sürgetőbb, de azért vannak már így is lehetőségek, de jobb lenne tudni, hogy mennyire nyitott a piac. Továbbá édesanyám előző héten volt nálam, úgyhogy élveztem a hazai ízeket, a rendet és tisztaságot amit ő varázsolt, no meg külön jól esett, hogy másfél év után, végre először támogatja, hogy Hollandiában képzelem el a jövőmet. Úgyhogy ez egy kis extra lökést is adott, hogy folytassam, amit elkezdtem. Ha minden jól alakul, születésnapomra meglepem magam egy új laptoppal, úgyhogy spórolás lesz a varázsszó január végéig.

Életképek 3 - Amsterdam Red Light District

2010.11.01. 19:44 oranje

Mostanság...

2010.11.01. 19:43 oranje

... kicsit elhanyagoltam a blogot, de ettől még él és virul. A legfőbb okok, a lustaság és az, hogy szabadidőmben mostanában minidg volt mit csinálnom. Átugrottam Utrechtbe szülinapozni, Arnhem csajozni, Amsterdamba várost és múzeumokat látogatni illetve Rotterdamban is próbálom kimaxolni az életet. Minden turistalátványosságot bejártam, amire volt időm és a Rotterdam Pas-szal belehetett menni, most pedig megérkezett édesanyám, így ő vele meg mindent meg nézünk. Kipróbáljuk a helyi éttermeket,kávézókat és pékségeket, elmegyünk a piacra,ruha boltokba ilyesmi. Szóval pörög az élet, nincs megállás. Jövő héttől pedig ezerrel munka-és lakás keresés. Szerencsére már most vannak biztosnak tűnő dolgok, ahol dolgozhatok, úgyhogy inkább csak szétnézek a munkapiacon, hogy milyen kínálat van. Ja és természetesen csinálom a sulit is, úgyhogy most rendben megy az élet. Majd a munka-és lakás keresésről részletesen beszámolok.

Összefoglaló

2010.10.18. 10:15 oranje

Az elmúlt napokban történt egy-két dolog. Szóval nézzük a fontosabbakat. Egy héttel ezelőtt Hágában voltam training-en, ami szokás szerint unalmas programokkal volt teli, de legalább egy kicsit kiszakított az itt megszokott életemből. Nem életem legjobb hétvégéje volt, de simán elviselhető volt. Na de ami utána jött, az eléggé kiborító volt. Hétfő este hazaértünk a lakótársaimmal, este még kis ivászat,lazulás volt, senkinek sem kellett kedden dolgoznia, így kirúgtunk a hámból. Hajnal 2-3 felé ágyba ballagtam a tudattal, hogy délután fogok csak felkelni. Persze, ahogy azt én elképzelem. Reggel 8-kor 6 munkás, fütyürészve, rádiót hallgatva, nagy zajjal dolgozik.

Életképek 2

2010.10.08. 15:09 oranje

 

Életképek 1

2010.10.08. 15:07 oranje

 

Kinézet

2010.10.08. 15:01 oranje

Ugy dontottem, hogy eleg a regi kulsobol, itt az ideje annak, hogy ujitsak valamit a blogon. Az elmult napokban aranylag elfoglalt voltam, hetvegen fogalmazzunk ugy, megszakadt a kapcsolatom a holland leanyzoval, de nem is volt tul komoly, szoval egy este alatt `kipihentem` a dolgokat. A heten voltam allatkertben, ami nagyon kiraly volt, illetve kijottem remelhetoleg a betegsegbol. Emellett nagyon kellemes es jo ido volt a jellemzo a heten es ugyan aranylag sok melo volt most, szerencsere sok idot toltottem a szabadban,friss levegon munka kozben, szoval nem panaszkodok. Holnaptol kezdodik a training, remeljuk mindannyian a legjobbakat. A training utan kezdem majd a downtown guide rovatot, mar megvan az elso hely amivel indul a rovat, ma voltam ott es probaltam ki. Rettento kellemes hely, aranyos jofej emberekkel.

rövid hírek

2010.10.01. 16:22 oranje

 • Lebetegedtem hét elején, most már kezdek kilábalni, remélem legalábbis
 • A lakótársammal a mindennapi élet apró-cseprő dolgairól sikeresen beszélgettem el hollandul
 • Sergio és Nadine jövő hét elején költöznek haza, itt hagyják Rotterdamot, sajnos túl részletesen osztották meg, hogy búcsuztatták el a házat :D
 • Ma este Fradi-MTK, nincs mese nyerni kell
 • A főnök ma 2-kor elengedett minket, úgyhogy a délutánt egy kis "csoki"-val ünnepeltük
 • Szombaton pedig egyedül viszem az irodát, kipróbálnak élesben is.
 • A végére pedig egy kedves hír, OKTÓBER 7.-e Rotterdam, De Doelen - The Dubliners élő koncert. wááááááá

2

2010.09.29. 18:56 oranje

Két új dolog lesz a blogon. Először is, amit régóta tervezek, életképek Rotterdamból. Ha nem leszek lusta, akkor mindennap új képek lennének. Másik pedig a Downtown Guide Rotterdam. Ez egy évente megjelenő holland kis könyvecske, hogy hol,hogyan és mennyiért verhetjük el a pénzünket Rotterdamban. Ez több céllal szeretném csinálni, mint rendszeres rovat. Egyrészt mivel hollandul van, ezért lekéne fordítanom, szóval gyakorolnám a nyelvet. Másrészt pedig, szeretném ha ti is látnátok, hogy nem is annyira rossz hely ez a Rotterdam, hogy itt is van rengeteg dolog.

De avond van Gentlemen's Brothers

2010.09.28. 12:56 oranje

Hosszú hétvégémet Utrecht/Bunnik-ben töltöttem két barátomnál, egyben a blog társszerzőinél. Egyrészt jó volt kimozdulni Rotterdamból egy kicsit, másrészt pedig mindig örülök, ha a két úriemberrel együtt tudok lenni. Mindig megadjuk a módját, most sem tettük alacsonyabbra a lécet. Az elmúlt 3 napot nagyjából mára pihentem ki, de teljesen megérte. Az állatkert és mozi a rotterdami bandával későbbre csúszik, mivel életképtelen állapotban voltam, mikor hazajöttem :D Más nem nagyon történt. Az inburgering cp-mel follow-upoztunk, aminek semmi értelme nem volt, mivel levélben jön meg a következő dátum, tehát semmi köze nem volt a cp-hez de hát ez már csak ilyen. Éljen a holland bürökrácia. Ja igen, és aki szintén inburgering-et szeretne kezdeni, esetleg staatenexam felkészítőt, akkor az tegye meg minél hamarabb, ugyanis olyan pletykákat hallottam, hogy 2011.01.01-től nem fogja fizetni a gemeente.

Pub Tour - Euromast

2010.09.19. 16:12 oranje

Nem sok minden történt a héten, de azok jól sikerültek. Péntek este megszerveztük a Pub Tour-t második alkalommal és örömmel jelentem, hogy siker volt. 45-50 diák vett részt, ennyien indultunk a Hostel ROOM Rotterdam-ból, majd bejártuk a híresebb pubokat. Kezdésnek a Witte Aap ( fehér majom ) -ban töltött a társaság, ahol egy kisebb angol és holland fiatalokból álló banda is csatlakozott hozzánk. Átmentünk a Witte de Witstraat-hoz közeli Tiki's-be, ahol a kinti esős idő ellenére odabenn tombolt a Hawaii feeling. Majd a Rotown-ban zártuk az estét, ahol élőzenekaros fellépés volt és csatlakozott hozzánk az ESN is 25-30 fővel. Szóval az első 0 főhöz képest nagggggyon sokan voltunk. Lesz folytatás is, plusz dupla órának számít ez a "munka", úgyhogy örülök neki eléggé. 

A másik kis kiruccanásom az Euromast toronyhoz volt, ahova a Rotterdam Pas-ommal ingyenesen léptem be. Mostmár totálisan megértem, miért ennyire büszkék és miért hirdetik ennyire ezt a toronyt. Eddig csak egy nagy betonrakás volt nekem, most már az egyik kedvenc helyem. Teljesen más megvilágítást ad egész Rotterdamnak, 100m-ről kötéllel is le lehet menni, aki elég bátor és gazdag. Szóval paradés kis hely. Mindenkinek csak ajánlani tudom.